Teror

Teror heeft karakteristieke kalkwitte gevels en fraai bewerkte houten balkons, waaraan het de bijnaam ‘Balkonstad’ dankt. Langs de geplaveide straten staan bewerkte houten fakkels. Dankzij de koloniale architectuur rond Plaza de Nuestra Señora del Pino en langs de Calle Real, is het centrum van Teror in 1979 tot historisch erfgoed verklaard.

De historische waarde van de stad wordt hoofdzakelijk bepaald door de Basílica de Nuestra Señora del Pino. Hier wordt Virgen del Pino (= Onze Lieve Vrouwe van de Pijnboom) vereerd. De Maagd Maria is in de 15de eeuw verschenen en sedertdien de beschermheilige van het eiland. De Basiliek is in 1760 gebouwd op de fundamenten van oudere kerken. Het beeld van de Maagd Maria dateert van vlak na haar verschijning in de vijftiende eeuw. In de huidige basiliek zijn hiernaast beeldhouwwerk van José Luján Pérez, veel barokke bouwelementen en rococoschilderijen te bewonderen.

Beeld van de Madonna

In een zijvertrek van de kerk bevinden zich religieuze schatten en het beeld van de Madonna met een met sieraden bekleedt gewaad, die tegen betaling van een klein bedrag bezichtigd kunnen worden. Het beeld is een kostbaar kunstwerk uit de vijftiende eeuw, dat dus nog een paar honderd jaar ouder is dan de kerk zelf. Op feestdagen wordt het beeld buiten de kerk getoond.

Bedevaartplaats

Teror is de belangrijkste bedevaartplaats van Gran Canaria. Volgens de overlevering is Maria hier op 8 september 1481 verschenen tussen de takken van een dennenboom. Ieder jaar wordt op deze datum het Fiesta de la Virgen del Pino gevierd. Het beeld van de Madonna maakt dan een pelgrimstocht naar Las Palmas. Een traditie, die altijd op grote belangstelling kan rekenen. Naast de basiliek staat een honderd jaar oude dennenboom, als herinnering aan de pino van 1481. Rond de kerstdagen wordt deze boom versierd en is dan de grootste kerstboom van het eiland.

Zondagsmis en markt

De zondagmis in de Basílica de Nuastra Señora del Pino wordt druk bezocht. Tijdens de mis blijven de deuren openstaan, zodat de marktgeluiden op de achtergrond hoorbaar zijn. Deze markt trekt iedere zondag honderden bezoekers. Ze komen naar Teror voor de beroemde chorizo en morcilla (= bloedworst), geitenkazen, de door nonnen uit het Monasterio Cister (= klooster) gemaakte zoete lekkernijen en andere typische Canarische producten.

Foto’s van Teror

Ligging