Eten en drinken op Gran Canaria

De toeristencentra van Gran Canaria hebben zich aangepast aan de Noord-Europese eetgewoonten. Voor de eilandbewoners zelf is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Canarische keuken is eenvoudig, voedzaam en gezond. Eilandbewoners eten graag soepen en eenpansgerechten zoals stamppotten met aardappel, waterkers, pompoen, maïs en spek. Gofio, een meel van maïs, gerst of tarwe is het traditionele basisingrediënt. Voor lokale vleesgerechten wordt veelal konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees gebruikt. Voorkomende vissoorten zijn: tandbaars, papegaaienvis, zeetong, tonijn en zeeaal. Ook worden garnalen en inktvissen gebakken of verwerkt in stoofschotels of vissoepen. De Canarische keuken lijkt op de Spaanse keuken, maar heeft ook Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden.

Een andere bekende specialiteit van de Canarische Eilanden is Papas arrugadas: kleine aardappeltjes die, na in de schil in extra zout water te zijn gekookt, een zout korstje krijgen. Ze worden, soms ook als tapas, geserveerd met een scherpe rode Canarische saus, Mojo Rojo of de mildere groene saus, Mojo Verde.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Gran Canaria hebben de toeristencentra zich aangepast aan de Noord-Europese eetgewoonten. Terwijl inwoners in hun stamcafé het bescheiden ontbijt van een kop koffie en een zoet broodje nuttigen, wordt hotelgasten een compleet ontbijtbuffet voorgezet. Kort na het middaguur kunt u in de vakantiecentra en restaurants terecht voor het middageten met internationaal georiënteerde schotels. Eilandbewoners eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur. Tussendoor snacken ze vaak tapas van gevulde aubergine met omelet, tot ingelegde inktvis of krab. Hierdoor eten zij hun tweede warme maaltijd 's avonds zeker niet voor acht uur. In de grote badplaatsen kunnen toeristen overigens gewoon de hele dag in de restaurants terecht. Wanneer u voor 19.00 uur wilt aanschuiven in een restaurant, bent u waarschijnlijk de eerste gast.

Op de Canarische Eilanden heeft men een eigen variant van het Spaanse rijstgerecht Paella waarin zowel kip en konijn als mosselen en garnalen bereid worden. Populaire desserts zijn karamelpudding, geflambeerde bananen of een zoet mengsel van honing met amandel.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

‘Super- en minimarkten' vindt u in vele maten in alle grote toeristencentra en badplaatsen op Gran Canaria. Hier zijn naast de dagelijkse boodschappen, in wisselende mate ook drogisterijartikelen, strand-/zwembenodigdheden en souvenirs verkrijgbaar. Het aanbod is vrij eenvormig, maar prijsvergelijking loont de moeite. Op lokale markten is de variatie groter en valt (op souvenirs) af te dingen. Check de dagen en tijden wanneer u hier terecht kunt.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gran Canaria biedt een breed scala aan eetgelegenheden. Engels 'pub-food', Italiaanse pasta en pizza, 'Chinees' en fastfood, alles is op een vierkante kilometer in de toeristencentra te vinden. Voor Nederlanders die hunkeren naar een Hollandse hap is ‘Broodje Amsterdam’ in Playa del Inglés of een van de vele andere snackbars/broodjeszaken de aangewezen plaats. In Shopping Center Cita vindt u het gezellige Restaurant & Bar Baccara.

Wie de lokale gerechten wil proeven, reist naar het binnenland van Gran Canaria op zoek naar een Tipico; een restaurant met streekgerechten of een restaurant op de kade van vissersplaatsen als Puerto de las Nievas en Arinaga. De prijzen zijn vaak redelijk en de porties royaal. Ook voor dineren in stijl zijn genoeg adressen te vinden.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het leidingwater op Gran Canaria heeft een sterke bijsmaak. Het is prima voor wassen, baden of spoelen, maar drinken wordt afgeraden. Voor consumptie koopt u flessen of containers mineraalwater in de supermarkt.