Praktische informatie

Deze pagina biedt u praktische informatie over Gran Canaria, met tips over geldzaken, veiligheid, gezondheid, telefonische bereikbaarheid en de taal.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Gran Canaria betaalt u met de Euro. In de badplaatsen en de grotere plaatsen zijn voldoende pinautomaten (Telebanco's). Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. Contant betalen is hier nog zeer gebruikelijk. Wilt u met creditcard betalen, dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Een gehuurde auto rekent u altijd af met een creditcard. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat van Nederland, in het binnenland wellicht zelfs iets lager. Het geven van fooien aan obers, gidsen en taxichauffeurs tussen 5% en 10% is gebruikelijk.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen is met vrijwel alle GSM-providers mogelijk. Geen enkele provider heeft 100% dekking, maar het bereik is doorgaans goed. Ondanks de prijsharmonisatie, die door de Europese Commissie is afgedwongen, is mobiel bellen in het buitenland veel duurder dan in eigen land. Vanuit een hotel of appartementencomplex bellen kan ook. Voordeliger is echter de telefooncel van de maatschappij Telefónica of een openbare telefooncel op straat te gebruiken. Ze werken op telefoonkaarten, die u in ‘tabaccio’ winkels koopt. Belt u naar Nederland, dan dient u eerst 0031 (mobiel: +31) in te toetsen. Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan Gran Canaria heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. Kraanwater kunt u beter niet drinken, flessenwater is op bijna elke straathoek verkrijgbaar. De grotere plaatsen en alle badplaatsen beschikken over een apotheek. Hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies. Er zijn vele (privé) dokterspraktijken die zich met name op de toeristen richten. Las Palmas heeft twee grote ziekenhuizen: Hospital Insular en het Rode Kruis Ziekenhuis. In de grotere badplaatsen is meestal ook een kliniek/ziekenhuis. De kwaliteit van de gezondheidszorg is goed. De meeste artsen spreken Engels. Neem de pas van uw zorgverzekering mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gran Canaria is een relatief veilig eiland met minder criminaliteit dan in Nederland, maar diefstal komt regelmatig voor. Pas op voor zakkenrollers. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, ook niet in de kofferbak. In bepaalde uitgaansgebieden (zoals Las Palmas en Playa del Inglés) kunnen ’s avonds en ’s nachts opstootjes of vechtpartijen ontstaan door drank- of druggebruik. Ook komen tasjesroof en andere vormen van criminaliteit voor. Voorzichtigheid is geboden bij jongeren die op straat krasloten of andere zaken gratis aanbieden. Deze zijn vaak bedoeld als lokkertje voor oplichtingspraktijken. Het is goed u vooraf te realiseren dat er fanatieke promotors/verkopers van timesharing appartementen zijn, die u met cadeaus of prachtige verhalen tot het tekenen van dit soort contracten willen verleiden.

Overige informatie

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

  • Op Gran Canaria wordt Spaans gesproken. Mensen uit de toeristische branche spreken vaak Engels, soms Duits of Frans.
  • Veel accommodaties bieden tegen betaling draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grote badplaatsen zijn internetcafés.
  • In de stopcontacten passen dezelfde stekkers als in Nederland, ook het voltage (230 Volt) is gelijk.
  • Op het eiland wordt steeds meer rekening gehouden met minder validen maar op- en afritten voor rolstoelen op trottoirs zijn (als er al een stoep is) niet altijd logisch aangelegd. In de (oude) dorp- en stadscentra blijft het moeilijk manoeuvreren. Sommige winkelcentra en oudere, kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen.
  • Indien u kloosters of kerken bezoekt, wordt gepaste kleding op prijs gesteld: geen blote benen en armen.
  • Fotograferen is in de meeste kerken, musea en openbare gebouwen niet gewenst, soms niet toegestaan. Als u de flitser van uw toestel (bewust) uitschakelt geeft dit hoe dan ook de minste problemen.