Bezienswaardigheden op Gran Canaria

Gran Canaria heeft indrukwekkende bergen, valleien en duingebieden. Neem een voorproefje en bekijk de voornaamste bezienswaardigheden op Gran Canaria.

Dunas de Maspalomas

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de zuidelijkste punt van Gran Canaria, op steenworp van het strand tussen Maspalomas en Playa del Inglés stuit u op natuurreservaat Dunas de Maspalomas. Dit verrassend indrukwekkend duinlandschap strekt zich uit over 5 km².

Lees meer over Dunas de Maspalomas

Valle de Agaete

Bron: Marianne Perdomo Machín, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Ten zuidoosten van, het vissersdorpje Agaete met zijn karakteristieke witte huisjes, ligt Valle de Agaete. Deze vallei staat bekend om zijn bloemenpracht en de indrukwekkende diepe ravijnen (barranco) die de trots zijn van de Canarios (de bewoners van Gran Canaria).

Lees meer over Valle de Agaete

Agüimes

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ten zuiden van Barranco de Guayadeque ligt Agüimes. Deze stad kent een rijke historie, waarvan de ook nu nog aanwezige culturele hoogtepunten een goed beeld geven. In het oude centrum (casco historico) zijn bovendien talloze smalle steegjes, sfeervolle pleinen en terrassen die gezamenlijk zorgen voor een ‘Andalusische uitstraling’.

Lees meer over Agüimes

Teror

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Teror heeft karakteristieke kalkwitte gevels en fraai bewerkte houten balkons, waaraan het de bijnaam ‘Balkonstad’ dankt. Langs de geplaveide straten staan bewerkte houten fakkels. Dankzij de koloniale architectuur rond Plaza de Nuestra Señora del Pino en langs de Calle Real, is het centrum van Teror in 1979 tot historisch erfgoed verklaard.

Lees meer over Teror

Barranco de Guayadeque

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De imposante Barranco de Guayadeque is een vallei met diepe ravijnen. Het heeft een lengte van twintig kilometer en is benoemd tot natuurmonument. Hiernaast is de vallei ook van groot cultureel belang vanwege archeologische vindingen die nog regelmatig worden gedaan. Een deel van de vondsten ligt in het Canarisch Archeologisch Museum in Las Palmas.

Lees meer over Barranco de Guayadeque

Caldera de Bandama

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Caldera de Bandama is een enorme krater in het noord-oostelijk deel van het eiland die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van de Bandama-vulkaan. De krater heeft een bijzonder fijne structuur en is ongeveer duizend jaar oud. Met een diameter van bijna een kilometer en een diepte van tweehonderd meter is het één van de grootste kraters in deze soort ter wereld.

Lees meer over Caldera de Bandama

Cenobio de Valerón

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het grottencomplex Cenobio de Valerón is een honingraatachtig stelsel van ongeveer 350 pre-Spaanse rotsvertrekken waarvan klein deel voor (betaalde) bezichtiging is opengesteld. Deze bezienswaardigheid bevindt zich in het noorden van Gran Canaria, langs de oude weg naar Las Palmas (de C 801), vier kilometer ten oosten van Santa Maria de Guía.

Lees meer over Cenobio de Valerón

Cueva Pintada

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Cueva Pintada ligt ten zuidwesten van Gáldar en is de enige grot op het eiland waar muurschilderingen van de oorspronkelijke eilandbewoners, de Guanchen bewaard zijn gebleven. De grot is hierdoor een historische en waardevolle bezienswaardigheid.

Lees meer over Cueva Pintada

Roque Nublo

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vrijwel in het midden van Gran Canaria ligt Roque Nublo. De voet van de rots bevindt zich op een hoogte van 1813 meter boven de zeespiegel. De rots zelf torent hier nog zeventig meter bovenuit. De Roque Nublo is vanuit vele hoeken van het eiland te zien en wordt ook wel ‘Wolkenrots’ genoemd.

Lees meer over Roque Nublo

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vega de San Mateo

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vega de San Mateo ligt in het centrum van Gran Canaria en betekent ‘vruchtbare vlakte van San Mateo’. Deze plaats bevindt zich op een hoogte van 850 meter. De plaats ligt in een gebied met zeer vruchtbare lavagrond.

Lees meer over Vega de San Mateo

Ingenio

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ingenio is één van de oudste dorpen op Gran Canaria.

Lees meer over Ingenio

Arteara Necropolis

Bron: Malc.kan, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

In het San Bartolomé de Tirajana district bevindt zich de Arteara Necropolis, een grote archeologische vindplaats.

Lees meer over Arteara Necropolis

Puerto de las Nieves

Bron: Felix König, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Aan de noordkust van Gran Canaria ligt het leuke vissersplaatsje Puerto de las Nieves, van waaruit de ferry naar Tenerife vertrekt.

Lees meer over Puerto de las Nieves

Los Azulejos

Bron: Tim Pope, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Hoewel de meeste mensen geen uren zullen doorbrengen bij de bijzondere rotsformatie van Los Azulejos, is een kort bezoek zeker aan te raden.

Lees meer over Los Azulejos

Stuwmeren

Bron: Pepelopex, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Op Gran Canaria zijn een aantal grote stuwmeren gelegen, waarvan de Embalse de Soria en Embalse de las Niñas tot de grootste en mooiste behoren.

Lees meer over Stuwmeren

Cuatro Puertas

Bron: Felix König, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Langs de oude weg tussen Ingenio en Telde, op de Montaña Bermaje, bevindt zich één van de grootste archeologische vindplaatsen van de Canarische Eilanden, Cuatro Puertas.

Lees meer over Cuatro Puertas

Natuur Gran Canaria

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gran Canaria is een bestemming met zeer veel prachtige natuur; het eiland kent maar liefst 33 beschermde natuurgebieden.

Lees meer over Natuur Gran Canaria