Achtergrond van Gran Canaria

Gran Canaria ligt op 200 km van de Marokkaanse kust. Het eiland wordt ook wel een ‘continent in miniatuur’ genoemd vanwege de enorme variëteit in landschappen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gran Canaria ontstaat tien miljoen jaar geleden door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de Atlantische Oceaan. De eerste bewoners zijn de Guanchen, leden van een Noord-Afrikaanse Berberstam, die tweeduizend jaar voor Christus het eiland per boot bereiken. Ze wonen in grotten en stenen hutten, die op veel plaatsen bewaard zijn gebleven. Aan het einde van de vijftiende eeuw veroveren de Spanjaarden Gran Canaria. De Guanchen die de bloedige oorlog overleven, werken gedwongen op plantages en in suikerraffinaderijen of worden als slaaf verkocht. In 1492 maakt Columbus op zijn ontdekkingsreis naar Amerika, een tussenstop in Las Palmas. De belangrijke positie van Las Palmas brokkelt in de 17de eeuw af door een teruglopende agrarische export. Midden 19de eeuw wordt het gebied uitgeroepen tot vrijhandelszone en gaat het weer bergopwaarts.

Na de Spaanse Burgeroorlog (tussen 1936 en 1939) volgt een periode van dictatuur onder generaal Franco. Het duurt tot 1950 voor het toerisme op gang komt en Gran Canaria onder de Europeanen bekend wordt als ontspannings- en kuuroord. Na Franco’s dood in 1975 voert de Spaanse koning Juan Carlos ook op de Canarische Eilanden de democratie in. In 1982 worden de Eilanden bestuurlijk onafhankelijk en krijgen zij een eigen grondwet. Gran Canaria wordt een aantrekkelijke vestigingsplaats voor veel scheepvaartondernemingen. Het toerisme is dan al lang uitgegroeid tot de belangrijkste pijler van de plaatselijke economie.

Ligging

Bron: Pepelopex, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Gran Canaria ligt in de Atlantische Oceaan op 200 km van het Westelijk Saharagebied van Marokko. Het eiland behoort tot de Canarische archipel, een eilandengroep van zeven eilanden in de Atlantische Oceaan. Door deze ligging is Gran Canaria een zeer geschikte winterzonbestemming. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 1550 vierkante kilometer en is hiermee na Tenerife en Fuerteventura naar grootte het derde eiland van de Canarische Eilanden.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gran Canaria telt circa 800.000 inwoners. Een deel hiervan stamt nog af van de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Guanchen. Zij onderscheiden zich graag van het vaste land en doen alles om de eigen identiteit te bewaren. Naast de lokale bevolking wonen op Gran Canaria veel Zuid-Amerikanen, Britten en andere buitenlanders, die genieten van een zonnig pensioen. De voertaal op het eiland is Spaans. In de toeristische gebieden wordt goed Engels en Duits gesproken. Las Palmas (382.000 inwoners) is de hoofdstad van het eiland en vormt, samen met Santa Cruz op Tenerife, de (dubbel)hoofdstad van de Canarische Eilanden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gran Canaria heeft buiten de toeristencentra een landschap vol ongerepte natuur, ontstaan uit woeste vulkaanuitbarstingen. In het zuiden is het warm en droog met veel dorre gebieden. Langs de zuidkust liggen aan de schone, diepblauwe zee verschillende baaien, stranden en ook een groot gebied met enorme zandduinen, Las Dunas de Maspalomas. Het midden van het eiland wordt gedomineerd door berghellingen doorsneden door diepe ravijnen (barranco’s). Meer naar het noorden wordt het landschap steeds groener. Hier is het vochtiger dan aan de zuidkant van het eiland.

Gran Canaria wordt ook wel ‘continent in miniatuur’ genoemd omdat op een beperkt aantal kilometers net zoveel landschappen te vinden zijn als in een heel werelddeel. De eilandbewoners hebben de woeste natuur van Gran Canaria goed naar hun hand weten te zetten, waardoor groen op veel plekken de boventoon voert. In het landschap zijn palmbomen, cactussen, groentes, bloemen en zelfs wijnbouwgebieden verrezen. De Spaanse overheid heeft op Gran Canaria 32 gebieden en landschappen aangewezen als beschermd natuurgebied, totaal 40% van het eiland. In 2005 heeft UNESCO het eiland toegevoegd aan de lijst van Wereld- Biosfeerreservaten.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De architectuur op Gran Canaria heeft zowel Portugese en Britse als Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Deze mix van stijlen is ontstaan doordat diverse overheersers in het verleden (soms met opzet) gebouwen hebben verwoest om ze daarna in ‘hun’ stijl weer op te bouwen. Met name de Spaanse veroveraars hebben duidelijk hun stempel op het eiland gedrukt. In de 15e eeuw wordt als eerste de gotische bouwstijl geïntroduceerd. De Santa Ana Kathedraal in Las Palmas is hier een voorbeeld van. Woningen van de gegoede burgerij krijgen in de 16e eeuw vaak een koloniale architectuur met een patio en veranda’s. In de oude stadscentra van Las Palmas en Teror zijn hier nog overblijfselen van te vinden.

In de eeuwen hierna volgt de architectuur met enige vertraging de Europese stromingen als de Barok (Santo Domingo- en de San Telmokerk in Las Palmas), het Modernisme en het Rationalisme. Grote animator van deze laatste stroming is architect Miguel Martín Fernández de la Torre. Voorbeelden van zijn werk zijn de gevel van het Cabildo Insular (gemeenteraad) en de Parador van Tejeda. De huidige Canarische woningen hebben wit gestuukte blokvormen en houten vensterluiken. Deze huizen worden gebouwd met lavasteen, waarvan van vaak een deel zichtbaar wordt gelaten.