Dunas de Maspalomas

In de zuidelijkste punt van Gran Canaria, op steenworp van het strand tussen Maspalomas en Playa del Inglés stuit u op natuurreservaat Dunas de Maspalomas. Dit verrassend indrukwekkend duinlandschap strekt zich uit over 5 km².

Metershoge zandheuvels worden bevolkt door vogels en hagedissen. Op dit stukje van het eiland ervaart u een weldadige rust waar het geruis van de zee en zelfs het vrolijke gekwetter op het drukke, naastgelegen strand verstommen. Door de woestijnachtige kenmerken van dit unieke landschap, waant u zich in de Sahara. De duinen bereiken hoogtes van rond de 10 meter. Door de altijd aanwezige zeewind veranderen ze voortdurend van vorm en verplaatsen ze zich bovendien met ongeveer een meter per jaar in westelijke richting.

Beschermd natuurgebied

Delen van Las Dunas de Maspalomas zijn in het verleden ten prooi gevallen aan de voortdurende vraag naar hotels en appartementen. Doordat op de Canarische eilanden en in de rest van Spanje duinen schaars zijn, het gebied een belangrijke vogelbroedplaats is en er zeldzame plantensoorten groeien is Dunas de Maspalomas aangewezen als beschermd natuurgebied. Hierdoor is het slechts onder strikte voorwaarden en in beperkte mate toegankelijk.

U kunt dit unieke duingebied wandelend of op de rug van een dromedaris verkennen. Wanneer u zich te voet in een beschermd gebied begeeft, gelden strikte regels: op de paden blijven, geen bloemen plukken en de dieren met rust laten. Ook in Dunas de Maspalomas is het in belang van het natuurschoon dat u zich aan deze voorschriften houdt.

Zonsondergang

Op het terras achter het Riu Palace Maspalomas hotel is de zonsondergang te bewonderen en ligt het informatiecentrum van het natuurgebied. In het stuk duingebied vóór het RIU Palace, bevindt zich een naturistengebied met het enige naaktstrand van Gran Canaria.

Foto’s van Dunas de Maspalomas

Ligging