Agüimes

Ten zuiden van Barranco de Guayadeque ligt Agüimes. Deze stad kent een rijke historie, waarvan de ook nu nog aanwezige culturele hoogtepunten een goed beeld geven. In het oude centrum (casco historico) zijn bovendien talloze smalle steegjes, sfeervolle pleinen en terrassen die gezamenlijk zorgen voor een ‘Andalusische uitstraling’.

Tijdens de kerkelijke heerschappij is Agüimes van 1486 tot 1837 op Gran Canaria de vestigingsplaats van de bisschopszetel geweest. Het Palacio Obispos (1706) herinnert hieraan. Het fraai gerestaureerde bisschopspaleis in het oude stadscentrum, doet tegenwoordig dienst als historisch museum.

Parochiekerk

Aan het sfeervolle Plaza de Rosario staat de Iglesia de San Sebastián. Hier is van 1796 tot 1940 aan gebouwd. De monumentale kerk heeft door de torens en koepels wel wat weg van een moskee. In de kerk zijn naast gotische en barokke elementen, talloze werken van José Luján Pérez en beelden van anonieme kunstenaars te bewonderen. ’s Avonds is de omgeving van de kerk sfeervol verlicht en is het Plaza del Rosario een sociale ontmoetingsplaats voor de inwoners.

Cultureel erfgoed

Toerisme speelt in Agüimes geen grote rol. De inwoners van de stad leven voornamelijk van de landbouw en het kweken van cactussen. Zij hebben een groot historisch besef. Om hun cultureel erfgoed te behouden, restaureren ze de huizen en straten zo veel mogelijk in de oorspronkelijke stijl en zijn de straten van Agüimes brandschoon.

Authentieke markt

Iedere donderdagochtend is er een boerenmarkt tegenover het busstation. Deze markt is niet gericht op toerisme en daarom zeer authentiek. Lokale producten als olijfolie, wijn, kaas, fruit, groenten en het brood van Agüimes worden hier verhandeld. Het brood van Agüimes is befaamd. Er is zelfs een gezegde waarin het brood voorkomt: “…está mas bueno que el pan de Agüimes.” Dit betekent, ‘…is zelfs beter dan het brood van Agüimes’ en wordt gebruikt om aan te geven wanneer iets werkelijk goed is.

Foto’s van Agüimes

Ligging