Barranco de Guayadeque

De imposante Barranco de Guayadeque is een vallei met diepe ravijnen. Het heeft een lengte van twintig kilometer en is benoemd tot natuurmonument. Hiernaast is de vallei ook van groot cultureel belang vanwege archeologische vindingen die nog regelmatig worden gedaan. Een deel van de vondsten ligt in het Canarisch Archeologisch Museum in Las Palmas.

Guayadeque betekent ‘plaats van het stromende water’. Het verwijst naar een rivier in de diepte van de barranco, die nu vrijwel verdwenen is. De Barranco de Guayadeque dankt zijn naam aan dit water, waar door de landbouw en nabijgelegen steden gretig gebruik van is gemaakt.

Flora en fauna

Door de grote verschillen in hoogten en temperaturen leeft in de Barranco de Guayadeque een zeer diverse flora en fauna. Vooral in het voorjaar zijn de steile hellingen overweldigend groen en dichtbegroeid met vele soorten planten en bomen, als amandelbomen, cactussen, palmen en agaven. Hoger in de vallei groeien dennenbomen en er zijn zelfs kleine gebieden waar wilde olijfbomen groeien. Ook verschillende (roof)vogelsoorten en hagedissen vinden hun weg in deze barranco. De wandelroute door de schitterende natuur en twee dorpen met grotwoningen is voor de gemiddelde wandelaar geen grote opgave.

Grotwoningen

In de rotswanden van de Barranco de Guayadeque ligt Cuevas Bermejas. De inwoners van dit dorp wonen in de authentieke grotwoningen die in de pre-Spaanse tijd zijn uitgehakt. De grotverblijven zijn soms van alle gemakken voorzien terwijl andere dienen als onderkomen voor de geiten. Deze dorpelingen treden hiermee in de voetsporen van hun voorouders, die ook geitenhoeders waren. Ingangen van grotten die u in een andere deel van de rotsen ziet hebben gediend als begraaf- en opslagplaats van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen.

Foto’s van Barranco de Guayadeque

Ligging