Roque Nublo

Vrijwel in het midden van Gran Canaria ligt Roque Nublo. De voet van de rots bevindt zich op een hoogte van 1813 meter boven de zeespiegel. De rots zelf torent hier nog zeventig meter bovenuit. De Roque Nublo is vanuit vele hoeken van het eiland te zien en wordt ook wel ‘Wolkenrots’ genoemd.

Gemotoriseerd kunt u naar de voet van de rots komen. Vanaf een parkeerplaats loopt een wandelpad rond de rots en een aantal in moeilijkheidsgraad wisselende paden naar de top (en terug). Houdt er rekening mee dat het op deze hoogte meestal waait en dat het vele graden kouder is dan op het strand.

Harde rots

De harde rots is harde kern van een vier miljoen jaar oude vulkaan. Het zachtere steen, dat eromheen heeft gezeten is in de loop van de jaren weggesleten. Het gesteente maakt deel uit van een beschermd gebied en is een belangrijk symbool voor Gran Canaria. Voor de oorspronkelijke eilandbewoners, de Guanchen, was dit zelfs een heilige plek en ook tegenwoordig is het nog een bron van sentiment voor de eilandbewoners. De Roque Nublo wordt dan ook bezongen in veel plaatselijke levensliederen.

Bezoek

Hoewel de rots al vanuit Playa del Inglés en vele andere plekken zichtbaar is, is het de moeite waard de Roque Nublo van dichtbij te bekijken. Verschillende wandelpaden leiden door het omringende landschap. Voor de kortste route naar de ‘Wolkenrots’, rekent u op een wandeling van minimaal 45 minuten.

Mythische uitstraling

Roque Nublo behoort tot een bergmassief in het midden van het eiland. Het landschap heeft een mythische uitstraling met verschillende rotsstructuren, versteende lavarivieren en kraters van lang uitgedoofde vulkanen. De vergezichten die u vanaf hier heeft zijn de moeite waard. Vaak is zelfs de Teide, de hoogste vulkaan van Tenerife, te zien.

Tot het landschap behoort ook de Pico de las Nieves, met een hoogte van 1949 meter de hoogste berg van Gran Canaria. Op deze hoogte is het bijna altijd winderig, vaak fris in de zomer en koud in de winter.

Foto’s van Roque Nublo

Ligging