Vega de San Mateo

Vega de San Mateo ligt in het centrum van Gran Canaria en betekent ‘vruchtbare vlakte van San Mateo’. Deze plaats bevindt zich op een hoogte van 850 meter. De plaats ligt in een gebied met zeer vruchtbare lavagrond.

Hierdoor is Vega de San Mateo een belangrijk agrarisch centrum en wordt daarom ook wel de ‘groente- en fruitschaal van het eiland’ genoemd.

Wijngaarden

De kenmerkende witte huizen van Vega de San Mateo zijn op de terrasvormige groene heuvels gebouwd. De plaats wordt omringd door wijngaarden en de bewoners van San Mateo houden zich, naast het kweken van groenten en fruit en het houden van vee, ook bezig met het produceren van de bekende vino del monte.

Boerenmarkt

In Vega de San Mateo wordt iedere zaterdag- en zondagochtend een boerenmarkt gehouden (mercado agrícola) waar de plaatselijke groenten, fruit, vlees, bloemen, wijn en de beroemde San Mateo-kaas te koop zijn. Ook worden hier volgens oud gebruik varkens, geiten en koeien verhandeld. De markt is zeer bekend en wordt, zowel door de eilandbewoners zelf, als door de toeristen goed bezocht.

Museum

De verbouwde, 300 jaar oude boerderij La Cantonera (Museo Etnológico) is het plaatselijke volksmuseum. Pronkstuk van het museum is een poppenhuis. Daarnaast beschikt de plaats over een kerk met een 17de-eeuws standbeeld van de patroonheilige San Mateo.

Uitvalsbasis

De omgeving van Vega de San Mateo nodigt uit tot het maken van prachtige wandelingen. Het is een prima uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door de waterrijke Barranco de la Mina of over de nabij gelegen Caminos Reales (Koninklijke paden). Een paar goede wandelschoenen en wandelstokken (om de begroeiing tegen te houden) zijn aan te bevelen.

Foto’s van Vega de San Mateo

Ligging