Natuur Gran Canaria

Gran Canaria is een bestemming met zeer veel prachtige natuur; het eiland kent maar liefst 33 beschermde natuurgebieden.

Met 33 beschermde natuurgebieden heeft Gran Canaria een grote verscheidenheid aan natuur. De bekendste en populairste natuurlijke attracties van het eiland zijn de Barranco de Guayadeque, Roque Nublo, de Dunas de Maspalomas en de Caldera de Bandama. Uit deze opsomming met een vallei en ravijnen, een gigantische rots, een duinlandschap en een vulkaankrater blijkt onmiddellijk de veelzijdigheid van het landschap van Gran Canaria. Behalve deze relatief bekende gebieden, heeft Gran Canariameer moois te bieden.

Wanneer u graag boswandelingen maakt en de geur van dennenhout wilt opsnuiven, kunt u een bezoek brengen aan het Parque Natural de Tamadaba, Reserva Natural de Inagua of het Parque Natural de Pilancones. Ook voor vogelliefhebbers zijn deze gebieden erg aantrekkelijk. Liefhebbers van boswandelingen moeten zich, wanneer ze op Gran Canaria zijn, niet de mogelijkheid ontzeggen om door een laurierboombos te lopen. U kunt kiezen uit een wandeling door de bossen van het Parque Rural de Doramas, met name bij de plaatsen Zuaje en Los Tilos de Moya, of het Reserva Natural del Barranco Oscuro. In beide gebieden groeien vele bijzondere inheemse plantsensoorten.

Vulkanen en bergen

Houdt u meer van vulkaan- en berglandschappen, ook dan heeft u op Gran Canaria keuze genoeg. Maakt u bijvoorbeeld eens een wandeling door het Montañon Negro of door het Tauromassief. In Las Cumbres wisselen prachtige bergtoppen elkaar af en deze geven u schitterend uitzicht op de omliggende ravijnen. Een ander mooi berglandschap vindt u in het Los Marteles reservaat met steile rotswanden, ravijnen, olijfbomen en wilgen. Een prachtig ravijn dat tot de beschermde landschappen van Gran Canaria behoort is het Fataga ravijn. Wanneer u naar Fataga afreist moet u beslist uw camera niet vergeten, want in dit schitterend stukje van het eiland zult u ogen tekort komen om al het moois in u op te nemen.

Naast bergen, bossen en ravijnen, kunt u ook kiezen voor een meer ruraal landschap. Een voorbeeld hiervan is het beschermde landschap van Tafira. Behalve de rurale gronden vindt u hier vulkaankegels en de bijzondere drakenbloedboom. Meer landelijke natuur vindt u in Lomo Magullo en Pino Santo. Let u wanneer u door het gebied rijdt of wandelt ook op de traditionele bebouwing, welke bijdraagt aan het bijzondere karakter van deze delen van het eiland.

Bijzondere flora en fauna

Tot slot nog enkele aanraders voor liefhebbers van bijzondere flora en fauna. In het Güigüi reservaat groeien de cardonal tabaibal en de centaurie. De bedreigde steeneikstruik en zeeananas komen in Tufia bij Telde voor. Jinámar is zeer bijzonder want hier kunt u de zeer zeldzame en bedreigde rolklaver vinden. Wanneer u van bijzondere hagedissen houdt, moet u beslist naar het Arinaga reservaat, want dit is de enige plek waar de Gallotia atlantica delibesi hagedis leeft. In het merendeel van de beschermde natuurgebieden treft u plantensoorten aan die alleen op de Canarische Eilanden voorkomen en in sommige gevallen alleen op Gran Canaria zelf.

Foto’s van Natuur Gran Canaria

Ligging