Cueva Pintada

De Cueva Pintada ligt ten zuidwesten van Gáldar en is de enige grot op het eiland waar muurschilderingen van de oorspronkelijke eilandbewoners, de Guanchen bewaard zijn gebleven. De grot is hierdoor een historische en waardevolle bezienswaardigheid.

Voor een optimaal behoud van de Cueva Pintada is slechts een beperkt aantal bezoekers per dag toegestaan. Het is daarom raadzaam uw tickets van tevoren te kopen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Cueva Pintada.

Muurschilderingen

De Guanchengrot is door mensenhanden gehouwen in zacht vulkanisch gesteente. De muurschilderingen bestaan uit geometrische symbolen zoals rechthoeken en driehoeken in roodbruine, witte en zwarte kleurtinten. Deze patronen en symbolen komen in de schilderkunst van de latere bewoners, de Canarios terug.

Gesloten

De eerste muurschilderingen zijn waarschijnlijk zo’n 2000 jaar oud. Na 1873, toen de Cueva Pintada is ontdekt, raakten de muurschilderingen snel aangetast. De grotten zijn vanwege restauratiewerkzaamheden en conservering van de schilderingen, een groot deel van de twintigste eeuw gesloten geweest. Sinds kort is de Cueva Pintade weer geopend. Rondom de schilderingen is een groot archeologisch park, met filmzaal, museum en bibliotheek gecreëerd. Op het park is ook een gereconstrueerd Guanchendorp te zien.

Replica

In het Museo Canario in Las Palmas staat een replica van de Cueva Pintada. Ook liggen hier de mummies en gebruiksvoorwerpen die bij de grot zijn gevonden, waarvan de gemeente Gáldar vindt dat die in het eigen museum thuishoren.

Foto’s van Cueva Pintada

Ligging